O prvenstvo na halovom futbalovom turnaji nepočujúcich bojuje 12 krajín

23.06.2008 Prešov

Prešov 23. júna (TASR) – V prešovskej mestskej športovej hale sa dnes začal 16. ročník Medzinárodného halového futbalového turnaja nepočujúcich žiakov do 16 rokov.
Organizátori oslovili viac ako 80 krajín z celého sveta. O medaily bude tento rok bojovať 12 družstiev z Európy a Ázie. Na turnaji sa okrem slovenskej reprezentácie predstavia výbery z Bulharska, ČR, Chorvátska, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny, aj zástupcovia ázijského kontinentu z Azerbajdžanu a Uzbekistanu. Účasť na podujatí potvrdili aj výbery z Ghany, Guiney, Nigérie a Indonézie. Vzhľadom na to, že sa im nepodarilo v dostatočnom predstihu vybaviť víza, museli účasť na turnaji odrieknuť.
"Musím vyjadriť veľkú spokojnosť s tým, že o toto výnimočné podujatie, ktoré sa podľa mojich vedomostí nekoná nikde inde vo svete, je stále väčší záujem. Sluchovo postihnutí športovci dosahujú výrazné úspechy na celosvetových podujatiach. Tie sa však väčšinou organizujú pre kategórie dospelých. Našim cieľom je ponúknuť nepočujúcim deťom a mládeži možnosť sebarealizácie a v neposlednom rade podporiť ich zaradenie medzi zdravých rovesníkov, " uviedol pre TASR riaditeľ turnaja Vladimír Kohút.
V prvých ročníkoch sa na turnaji zúčastňovali predovšetkým školy, ktoré pracujú so sluchovo postihnutými deťmi. Podľa Kohúta aj vďaka tomuto podujatiu začali mnohé účastnícke krajiny organizovať celoštátne majstrovstvá. Na základe týchto národných turnajov vznikajú výbery, ktoré reprezentujú svoju krajinu na prešovskom medzinárodnom podujatí. "Veríme, že v budúcom roku privítame v Prešove aj ďalšie krajiny, ktoré sa dajú nazvať futbalovo vyspelými štátmi. O podmienkach účasti sa minulý týždeň informovali zväzy nepočujúcich z Brazílie, Portugalska, Austrálie a dokonca aj z Japonska. Svedčí to podľa mňa o tom, že to nerobíme zle a svet o nás vie, " dodáva Kohút.
Futbalové reprezentácie nepočujúcich žiakov odohrajú stretnutia v dvoch základných šesťčlenných skupinách. Družstvá, ktoré sa umiestnia v skupinách na prvých dvoch miestach, sa stretnú v súbojoch o medaily, ostatní budú bojovať o konečné umiestnenie. Zápasy päťčlenných výberov sa hrajú na ploche s rozmermi hádzanárskeho ihriska v čase 2 x 15 minút.
Vzhľadom na to, že futbalisti sú nepočujúci, musia rozhodcovia používať dvojitú signalizáciu. Prerušenie hry sa oznamuje klasicky píšťalkou a navyše zdvihnutím signalizačnej zástavky. "Môžem povedať, že rozhodovanie takýchto zápasov je oveľa jednoduchšie, nakoľko títo chlapci sa venujú prevažne hre, neprotestujú a hlavne neprejavujú sa tu náznaky zákernosti, ako sme niekedy zvyknutí na bežných futbalových zápasoch. Ak niekedy v zápale hry nezaregistrujú prerušenie, tak ich na to jednoducho upozornia súperi, " uviedol v súvislosti s rozhodovaním zápasov hlavný rozhodca Dušan Andrejko.
Predpoludním sa prvýkrát predstavil aj výber Slovenska, ktorý v prvom zápase zdolal rovesníkov z Ruskej federácie 3 : 2. Okrem spomínaného futbalového turnaja pripravili organizátori pre 170 účastníkov aj sériu spoločenských stretnutí a bohatý kultúrny program.
Od roku 1993 sa na prešovskom futbalovom turnaji nepočujúcich zúčastnilo dohromady 23 krajín zo štyroch kontinentov. Okrem európskych účastníkov na turnaji hosťovali aj nepočujúci športovci z USA, Izraela či Alžírska. Hlavným organizátorom podujatia je Občianske združenie Športový klub nepočujúcich detí. Spoluorganizátormi turnaja sú Združenie organizácií detí a mládeže so sluchovým postihom v SR, Ministerstvo školstva SR a Prešovský samosprávny kraj, ktorí turnaj finančne podporujú. Ďalšie prostriedky získavajú organizátori prostredníctvom nadácií a sponzorov.
 

Vyberte región

mark